Potravinové intolerance

Trápí Vás dlouho době bolesti hlavy, migrény, chronická vodnatá rýma, otoky očních víček, únava, ekzémy, bolesti břicha, průjmy, nízký krevní tlak, úzkost, snížená imunita?

Máte za sebou různá lékařská vyšetření

a příčina obtíží se nezjistila?

INTOLERANCE

Co je to potravinová intolerance?

Potravinová intolerance je v podstatě nežádoucí reakce organismu na různé potraviny. Mezi potravinové intolerance se řadí asi nejznámější laktózová intolerance (snížená schopnost popř. úplná neschopnost organismu štěpit laktózu z důvodu nedostatku enzymu laktázy) a neceliakální glutenová senzitivita (NCGS –non celiak gluten senzitivity), respektive pšeničná senzitivita neboli citlivost na lepek, ale i jiné.

Příznaky potravinové intolerance mohou být:

  1. Bolesti hlavy a migrény.

  2. Bolesti břicha, průjem nebo zácpa, plynatost, pálení žáhy, zvracení, syndrom dráždivého tračníku.
  3. Dermatologické projevy jako svědění kůže, exzémy, kopřivka, vyrážka.
  4. Respirační obtíže.
  5. Pokles krevního tlaku.
  6. Chronická neodůvodněná únava, úzkost, deprese.
 

Co je to histaminová intolerance?

Histamin je biogenní amin, vyskytující se běžně v organismu a potravinách. Pokud máme nízkou produkci DAO (enzym daooximynáza) a konzumujeme potraviny bohaté na histamin či jiné aminy (alkohol zvláště šampaňské či červené víno, avokádo, tuňák, rajčata, špenát, zrající sýry, fermentované potraviny a mnoho dalších…) dochází k velmi nepříjemným projevům intestinálním (střevním) a extraintestinálním (mimostřevním).

Příznaky histaminové intolerance mohou být

  1. Bolest břicha, nadýmání, křeče, průjem, jícnový reflux, zvracení, pocit plnosti po jídle.
  2. Svědění a otok rtů, jazyka, Eustachovy trubicea hlasivek, rýma, ucpaný nos, otok nosnísliznice, kašel, zahlenění, dušnost.
  3. Změna krevního tlaku, porucha srdečního rytmu.
  4. Bolesti hlavy, závratě, mozková mlha až ztráta vědomí.
 
 

Potravinová intolerance

se nedá na rozdl od potravinových alergií vypozorovat!

I zdravé potraviny mohou škodit, co je pro jednoho zdravé a prospěšné, může být pro druhého skrtý nepřítel. 

Jedinou cestou je řešit problém komplexně pomocí

LABORATORNÍCH TESTŮ Z KREVNÍHO SÉRA

a nastavení eliminační diety dle individuálních výsledků

INTOLERANCE (1)